Είναι γνωστή στο Πανελλήνιο ως ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας και θεωρείται ως η «κιβωτός» διάσωσης της πανάρχαιας παραδοσιακής κληρονομιάς της Δωδεκανήσου.
Διαμένοντας στην Όλυμπο μπορείτε:
Να απολαύσετε την παρθένα φύση, τις γραφικές ακρογιαλιές, τις ερημικές βρύσες και τα διαυγή κρυστάλλινα νερά του Καρπάθιου πελάγους. Τα μονοπάτια θα σας οδηγήσουν σε γραφικά ξωκλήσια, σε αγροικίες και ποιμενικές κατοικίες, σε τόπους του μόχθου και της ελπίδας.
Ταυτόχρονα θα βρεθείτε μέσα σε ένα δυσεύρετο κέντρο λαϊκού πολιτισμού, όπου θα ανακαλύψετε ένα κομμάτι της ψυχής σας.
Θα χαρείτε τα πανηγύρια, τους χορούς και τα έθιμα της λαϊκής λατρείας.
Θα θαυμάσετε τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές και την αρχαιότροπη ομιλία.
Θα απολαύσετε τα οικολογικά προϊόντα που παράγει ο τόπος.
Πάνω απ’ όλα θα χαρείτε την παραδοσιακή θερμή φιλοξενία που θα σας δείξουν οι Ολυμπίτες.
Η Όλυμπος προσφέρεται για απαιτητικούς επισκέπτες που θέλουν να χαρούν κάτι το μοναδικό, κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που δίνουν οι συνήθεις τουριστικοί προορισμοί. Το πολύμορφο γεωφυσικό περιβάλλον της Ολύμπου παρέχει τη δυνατότητα για ορειβατικό, περιπατητικό και ένα πλούσιο πολιτιστικό τουρισμό.
Επισκεφθείτε το «Βασίλειο της Παράδοσης» την πολυτραγουδισμένη «ΟΛΥΜΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ»
Αξίζει να επισκεφτείτε την Όλυμπο της Καρπάθου για να δείτε και να θαυμάσετε:
Την απίστευτη εναλλαγή βουνού και θάλασσας και μια αλυσίδα από υπέροχες παραλίες με διαυγή κρυστάλλινα νερά, στρωμένες με χαλίκι και χονδρή άμμο.
Τα καταπράσινα από πεύκα και ελαιώνες ορθόμηλα βουνά και τους γραφικούς λόφους της, που διασχίζονται από μονοπάτια που οδηγούν σε πανάρχαια βυζαντινά ξωκλήσια, σε αγροικίες, ποιμενικές κατοικίες και σε ερημικές παραλίες.
Το ζωντανό λαογραφικό πλούτο που σώζεται ακόμη στη μακρινή αυτή γωνιά της χώρας μας.
Τα πανηγύρια, τους χορού και τα πανάρχαια έθιμα της ακριτικής αυτής περιοχής.
Τις παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές και την αρχαιότροπη ομιλία των κατοίκων.
Τα οικολογικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή.
Την θερμή φιλοξενία των Ολυμπιτών.
ΤΡΙΣΤΟΜΟΣ
Βορειότερα και λίγο πριν το στενό που χωρίζει την Κάρπαθο από τη Σαρία, βρίσκεται το ασφαλές φυσικό λιμάνι Τρίστομος. Λέγεται έτσι, γιατί δύο νησίδες που βρίσκονται μπροστά στο στόμιο δημιουργούν τρεις εισόδους, ενώ κάνουν το λιμάνι αθέατο από το πέλαγος. Υπήρξε ασφαλές καταφύγιο των ναυτιλλομένων σ’ όλους τους αιώνες και γνώρισε περιόδους ακμής.
Οι παραθεριστές μπορούν να επισκεφθούν το Τρίστομο με ταχύπλοα σκάφη από το Διαφάνι που χρειάζονται περίπου μία ώρα.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ
Στην Όλυμπο μπορείτε να έλθετε:
Ακτοπλοϊκά από τη Ρόδο ή τον Πειραιά, οπότε αποβιβάζεστε στο επίνειο της Ολύμπου Διαφάνι και απ’ εκεί με το λεωφορείο της γραμμής ή με ταξί φθάνετε στην Όλυμπο (διαδρομή 15΄).
Αεροπορικώς, οπότε από το αεροδρόμιο Καρπάθου (ή από την πρωτεύουσα του νησιού) με το δικό σας ή με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο διασχίζετε την Κάρπαθο και φθάνετε στην Όλυμπο (διαδρομή 50΄) ή με τουριστικά σκάφη που κατά τους θερινούς μήνες εκτελούν καθημερινά δρομολόγια Πηγάδια – Διαφάνι.
ΛΑΜΠΡΗ ΤΡΙΤΗ
Την Τρίτη του Πάσχα γίνεται στην Όλυμπο η λιτάνευση των εικόνων, δηλαδή η «αναγγελία της Ανάστασης του Κυρίου στους νεκρούς». Οι εικόνες βασταζόμενες ευλαβικά από τους νέους μεταφέρονται αρχικά στο νεκροταφείο όπου οι ιερείς και οι ψάλτες διέρχονται από τα μνήματα και το οστεοφυλάκιο και ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη». Στη συνέχεια διέρχονται από όλα σχεδόν τα ξωκλήσια της περιοχής ψάλλοντας την χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου, για να επιστρέψουν στην συνέχεια, στην κεντρική εκκλησία, στο «Πλατύ» να γίνει η «ύψωση και ο ασπασμός των εικόνων» και για να παρατεθεί από την εκκλησιαστική επιτροπή το πατροπαράδοτο γεύμα. Το βράδυ της Λαμπρής Τρίτης γίνεται πάνδημη διασκέδαση και χορός στην Όλυμπο.
ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ
Από την κατάσπαρτη από ανεμόμυλους κορυφογραμμή της Ολύμπου, το καλοκαίρι μπορεί να θαυμάσει κανείς και να απολαύσει συγχρόνως τη δύση του ηλίου και την ανατολή της πανσελήνου. Είναι, μια στιγμή που ανοίγουν οι ουρανοί και προσφέρουν δώρο, τα λατρεμένα και πολυτραγουδισμένα από τους ανθρώπους αστέρια, τη σελήνη και τον ήλιο.
Σε τούτο το σημείο της Καρπάθου, στην Όλυμπο, σμίγει η σελήνη με τον ήλιο σε ένα μαγευτικό, μυστηριακό, αντιφατικό αστρικό δίδυμο.
ΑΥΛΩΝΑ
Μέχρι και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια η Αυλώνα ήταν αναντίρρητα η αξιολογότερη γεωργοβιομηχανική περιοχή της Καρπάθου. Εδώ συγκεντρωνόταν η παραγωγή σιτηρών της περιοχής της Ολύμπου και τα στάχυα των σιτηρών μετατρέπονταν σε κριθάρι και σιτάρι, τη βασική τροφή των σκληροτράχηλων λιτοδίαιτων Ολυμπιτών. Κάθε οικογένεια είχε και τη δική της αγροικία (στάβλο), που οι περισσότεροι έστω και ερειπωμένοι μαρτυρούν το σκληρό αγώνα των κατοίκων της περιοχής για επιβίωση.
Η γειτνίασή της με τη Βρυκούντα και το Τρίστομο προοιωνίζει λαμπρή τουριστική άνθηση όταν προσεχώς οι περιοχές αυτές συνδεθούν οδικά με την Όλυμπο.
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ»
Στο κεντρικό σημείο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο. Τις ημέρες αυτές οι ξενιτεμένοι Ολυμπίτες επιστρέφουν στη γενέτειρα και πολλοί κατωχωρίτες Καρπάθιοι επισκέπτονται την Όλυμπο για να συμμετάσχουν στο ξεχωριστό πανηγύρι. Είναι η μεγάλη γιορτή του τόπου και που οι κοπέλες και οι γυναίκες φορούν τις απαστράπτουσες παραδοσιακές φορεσιές τους. Το απόγευμα γίνεται γλέντι όπου οι μερακλήδες ανταλλάσσουν αυτοσχέδιες μαντινάδες και ακολουθείς ολονύκτιος παραδοσιακός χορός. Οι διασκεδάσεις επαναλαμβάνονται και την επόμενη μέρα.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΝΑΝΤΑΣ
Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Ολύμπου λίγο βορειότερα από το Διαφάνι κάτω από επιβλητικές πευκόφυτες και ελαιόφυτες βουνοπλαγιές που καταλήγουν σε μια ρεματιά κατάφυτη από θάμνους και στην οποία αναβλύζει τρεχούμενο πόσιμο νερό από το οποίο υδρεύεται και το Διαφάνι.
Συνδέεται με αμαξιτό δρόμο με το Διαφάνι και την Όλυμπο. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαμβάνει καθημερινά τη διαυγή καθαρή θάλασσα και το γάργαρο τρεχούμενο νερό της φυσικής πηγής, αφού σε 20-30 λεπτά της ώρας μπορεί να μεταβαίνει με μεταφορικό μέσο από το ξενοδοχείο μας στην παραλία αυτή.
ΜΗΤΑΤΟ
«Μητάτο» ονομάζεται ο τόπος διαμονής των αιγοπροβάτων και η κατοικία των βοσκών της περιοχής που χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και ως εργαστήρι τυροκομική, «τυροκομείο».Εδώ οι Ολυμπίτες παράγουν αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Τη δρίλλα, το τυρί, τη μυτζήτρα, το βούτυρο, τη σιτάκα, το τροφάλλι, τα όξινα, την ελαϊκή, τη ξηρή μυτζήτρα, το μανούλι και πολλά άλλα εκλεκτά και αγνά προϊόντα.
Οι παραθεριστές μπορούν να επισκεφθούν «Μητάτο» σε λίγα λεπτά της ώρας με το αυτοκίνητό τους παρακάμπτοντας τον κεντρικό δρόμο στην είσοδο του χωριού.
ΦΟΥΡΝΟΣ
Πόσο μυρίζει το ψωμί του φούρνου π’ ανελάει
’πο φρούανα κυνομαλιές, έρικες, σκοινολάει.
Γι’ αυτό μυρίζει το ψωμί κι ας είναι από κριθάρι
που πλάθει η Ολυμπίτισσα με ομορφιά και χάρη.
ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ
Η ραχοκοκαλιά και η δυτική πλευρά της Ολύμπου είναι κατάσπαρτες από ερειπωμένους σήμερα πεταλόσχημους ανεμόμυλους που, μέχρι την απελευθέρωσή μας από τους Ιταλούς, μετέτρεπαν τα σιτηρά που παράγονταν με το σκληρό αγώνα των ανδρών και κυρίως των γυναικών της Ολύμπου, σε άλευρα για να παραχθεί «το ψωμί» η βασική τροφή των λιτοδίαιτων Ολυμπιτών. Ο μηχανισμός των ανεμόμυλων ήταν σταθερός και ο άξονάς τους ήταν στραμμένος προς τα ρεύματα των ανέμων που επικρατούν στο πέλαγος.
Αξίζει να επισκεφθεί ο παραθεριστής τους λίγους ανεμόμυλους που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Ολύμπου.
Με σύγχρονα ταχύπλοα που ξεκινούν από το Διαφάνι, οι επισκέπτες της περιοχής μας μπορούν με ημερήσιες εκδρομές να απολαμβάνουν τις δαντελωτές παρθένες ακρογιαλιές της ανατολικής βόρειας Καρπάθου, με τα διαυγή και πεντακάθαρα νερά τους καθώς και τις γύρω καταπράσινες πευκόφυτες βουνοπλαγιές.
Έτσι λίγο βορειότερα από το Διαφάνι βρίσκεται η παραλία της Βανάντας, ενώ προς τα νότια απλώνεται μια σειρά από γραφικές πεντακάθαρες αμμουδιές, ο Απόκαπος (ή του Παπά Μηνά), το Όψι, το Καντρί, το Φορόκλι, το Κάπι, το Νάτι, το Φίλιος, του Λάλα, η Αγνόντια, Άπελλα κ.α.
ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ
Τα παραδοσιακά σπίτια της Ολύμπου είναι ισόγεια μονόσπιτα με ένα βοηθητικό χώρο, που χρησιμοποιείται ως μαγειρείο. Χωρίζονται σε δύο μέρη: στο κυρίως δάπεδο, τον «πάτο», και στο «σουφά» με το «πανωσούφι» όπου κοιμόνταν η οικογένεια. Σε πολλά παλιά σπίτια υπάρχει ο στύλος, που στηρίζει τη μεσαία δοκό της οροφής. Ο στύλος είναι στολισμένος με περίτεχνο κέντημα, την στυλιομαντήλα. Τα σπίτια είναι καταστόλιστα με ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις (όπως τα στολίδια του σουφά, το καμαροσάνιο, το εικονοστάσι), με διακοσμητικά πιάτα στα ράφια, που έφερναν από τα μακρινά τους ταξίδια, στα παλαιότερα χρόνια, οι ξενιτεμένοι, με υφαντά, πλεκτά και κεντήματα. Εδώ η γυναικεία χειροτεχνία και η φανταχτερή νοικοκυροσύνη της Ολυμπίτισσας δημιούργησε αυτό τον εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο.
ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
Ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή της Ολύμπου είναι κατάσπαρτη από γραφικά, ιδιόκτητα ναύδρια, κτισμένα σε περίοπτες θέσεις που συνήθως αγναντεύουν το απέραντο πέλαγος. Οι περαστικοί εκτονώνονται ψυχικά ανάβοντας το καντήλι, θυμιάζοντας με λιβάνι τις παλιές εικόνες και προσευχόμενοι ευλαβικά για την οικογενειακή τους υγεία.
ΦΥΣΕΣ
Μαγευτικός όρμος στους πρόποδες του βουνού στην κορυφή του οποίου είναι κτισμένο το ξενοδοχείο μας. Ακολουθώντας ένα γραφικό μονοπάτι και απολαμβάνοντας το έξοχο τοπίο σε 10-15 λεπτά μπορείτε να φθάσετε στην μαγευτική, στρωμένη με χαλίκι και χονδρή άμμο, παραλία και να απολαύσετε τα κρυστάλλινα καθάρια νερά της. Ακόμα μπορείτε να επιδοθείτε στο ψάρεμα σε επώνυμους ψαρότοπους της περιοχής που βρίθουν από λογής λογής ψάρια και κυρίως από τους περίφημους «καρπάθικους σκάρους».
Η ΟΛΥΜΠΟΣ «ΕΝ ΝΕΦΕΛΑΙΣ»
Η περιοχή αυτή της «ανεμόεσσας» Καρπάθου, η Όλυμπος είναι πέρασμα των νεφελών. Τα «νέφαλα» ή οι νεφέλες, με νωχελικό καλπασμό, περνούν πετώντας από το δίσελλο του βουνού και ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου, άλλοτε γρήγορα και άλλοτε αργά, στεφανώνουν το γραφικό κεφαλοχώρι της Καρπάθου, την Όλυμπο.
ΒΡΟΥΚΟΥΝΤΑ
Βρουκούντα (Όλυμπος, βόρεια της περιοχής Αυλώνα - 6ος π.Χ. αιώνας): Μία από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού. Σώζονται μέρος των τειχών της και ταφικοί θάλαμοι, σκαμμένοι στους βράχους, ελληνιστικής εποχής.
Τα δυο σημαντικότερα πανηγύρια της περιοχής, του Αγίου Ιωάννου (29/8) στη Βρουκούντα και της Παναγίας, πολιούχου της Ολύμπου (15/8), προσελκύουν ντόπιους και ξενιτεμένους Καρπάθιους.